103-ма първкласници прекрачиха прага на класните стаи в НУ „Христо Ботев“-Плевен в първия учебен ден – 17-ти септември. Традиционно, тържеството започна с вдигане на националния флаг под звуците на химна на Република България в изпълнение на Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков и с тържествено посрещане на училищното знаме.

В приветствените си думи за първия учебен ден, директорът на НУ“Христо Ботев“-Плевен Цветелин Горанов се обърна първо към първокласниците с пожелание за четири успешни учебни години в училището. „Да повишавате нашите резултати, да бъдете все така добри и усмихнати“.

На преподавателския екип, директорът пожела много здраве за тях и семействата им, да бъдат все така всеотдайни и да дават всичко от душа и сърце на своите ученици. Цветелин Горанов пожела на учениците в по-горните класове да множат успехите. Той припомни, че за 9-та поредна година НУ “Христо Ботев“ е на първо място в областта по националното външно оценяване. 

След приветствието на директора бяха връчени награди на ученици от трети и четвърти клас, които са се представители успешно в международното състезание „Математика без граници“, спечелвайки две втори и две трети места.

За високи постижения през изминалата учебна година учениците от вторите класове получиха специална грамота от Сдружение „Артилерия“ – Плевен, която им връчи о.з. полковник Валери Димитров.

Специални гости на събитието бяха областният управител Мирослав Петров, проф. Д-р Григор Горчев – чл. Кореспондент на БАН и почетен ректор на МУ-Плевен, доц. Д-р Анелия Рангелова – председател на Общото събрание на Педагогически колеж – Плевен, доц. д-р Пенка Марчева – преподавател в Педагогическия колеж, Виктория Иванова – главен експерт в Отдел „Образование в Община Плевен, почетния гражданин на Плевен Никола Попов, който е председател на Клуба на културните дейци в Плеевеен, Ваня Делийска – основател и диригент на хор „Звъника“ – заслужил гражданин на град Плевен, както и директорът на ДКТ“Иван Радоев“ – Васил Василев. Сред официалните гости беше и бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски.

В словото си, областният управител Мирослав Петров подчерта, че първият учебен ден е вълнуващ момент за ученици, родители и учители, но особено значеие има той за първокласниците:

„Прекрачили за първи път прага на училището вие, мили деца навлизате в необятния свят на знанието. По-големите от вас знаят, че училището изисква отговорност и постоянство, но то е и място за откриване на нови измерения на представите ви за света. Бъдете смели откриватели, водени в пътешествието на знанието от вашите учители“, каза областният управител.

Проф. д-р Григор Горчев, който тази година има първокласник в НУ“Христо Ботев“ пожела ма децата, след 10-12 години да се озоват в лоното на висшето образование: „Защото това е бъдещето и всички тези деца тук са нашето бъдеще и бъдещето на нацията. На добър път на вас и на вашите родители“.

По случай първия учебен ден поздравителни адреси бяха получени от бившите кметове на Плевен Румен Петков, Андрей Романов и Петко Цолов.

Училището посрещна своите възпитаници с нова фасада, пожаро-известителна система, парна и ВиК инсталации, нова ел-инсталация.

Дворните площадки са оформени като места за практукаване на различни видове спортове – за бадмингтон с ударо-поглъщаща настилка, две игрища – съответно за баскетбол и волейбол. Монтирани са в дворното пространство и нови пейки и кошчета. Дворът е с ново озеленяване.

Класните стаи също са изцяло обновени, оборудвани с мулти-медия и 55-инчови монитори, свързани в система, което ще даде възможност за електронни уроци и други иновативни методи на обучение.