90 години училище „Хр. Ботев“ – Плевен: Градим мост на поколенията, казва директорът Цветелин Горанов

На 17 май  начално училище „Хр. Ботев“ ще празнува  90 години от основаването си. За този дълъг период поколения плевенчани са минали през него и са оставили диря в историята на училището, тук са получили първоначалното си образование. Ето какво е написал арх. Кирил Русков  по случай празника на своето първо школо:

„Уважаеми г-н директор, уважаеми преподаватели, мили ученици. Драги гости на това тържество, с голямо вълнение се обръщам към вас на този деветдесети юбилеен ден на любимото ни училище „Христо Ботев“.

Към вас се обръща може би най-старият в момента жив възпитаник на това училище. Тук аз пристъпих прага като ученик в далечната  1937 година, и ние бяхме шестият випуск на откритото през 1932 година училище. А тази година тук завършват деветдесетият випуск ученици. Колко много  поколения плевенски  момчета и момичета са минали през тези класни стаи, колко много учители са положили усилия те да се научат да четат и пишат, да обичат науката и да пораснат като добри граждани на нашия любим град Плевен и на България.

Съжалявам, че не можах да бъда днес тук, но сърцето и душата ми са сред вас и ви приветствам с много обич в сърцето.“

– Г-н Горанов, какви изяви сте включили в програмата за празника?

– По този повод ние издаваме книга за историята ни. Смятам, че всяко българско училище с дълъг период от създаването си трябва да има такава книга, за да се знае откъде тръгва  развитието на всеки гражданин на нашата страна.

На 12 май в 18.00 часа предвиждаме  да проведем юбилеен съвет, на който са поканени бивши възпитаници на училището. След това предвиждаме  да продължим една наша традиция „Мост на поколенията“ – един формат от две години, който реализирахме,  като събираме поколения които са завършили училището и представяме един концерт. Тогава ще бъде показана и първата летописна книга на училище „Христо Ботев“, а след това  е представяне на книгата ни за историята му. По-късно е концерт на  формация „Жарава“ с ръководител Владимир Величков. Първия ден тържествата ще се състоят  в двора на училището, а при лошо време сме предвидили да бъдем в Гарнизонния военен клуб. Откриваме в сградата на училището и изложба със снимки от историята ни. Денят ще завърши с празнична заря.

Кулминацията на тържествата ще бъде на 17 май. Тогава от театъра започва празничното шествие с гайдарския оркестър „Калофер“.  В десет часа е празничният ни концерт в читалище „Съгласие“. Тук ще се представят нашите състави: вокална група „Ботевци пеят“, фанфарният ни оркестър, каквито днес малцина училища имат. Ще видим наши изпълнители –  на бивши и настоящи възпитаници, деца от детските градини. Участие ще има и Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев“, Владимир Величков ще се представи  с индивидуални изпълнения, ще гостуват  състави от НУИ „Панайот Пипков“, хор „Звъника“ и др. На този ден ще бъде изпята и песента на нашето училище, създадена от  Георги и Иван Гоцеви. Но това не са всички мероприятия, а освен тях имаме и други изяви. Започнахме с множество конкурси и първият от тях бе „Моето родословно дърво“, след това „Моето първо  училище“  и други, които създават едно високо самочувствие и авторитет на училището. Нови униформи  имат учениците от  нашия клуб „Млад възрожденец“.  Целта е да възпитаваме родолюбие у всеки ученик. Забелязвам, че хората  имат едно особено чувство, родолюбиво, което ги връща към миналото, към тяхното любимо гнездо – първото училище.

– Какви са оценките за Вашето училище?

– Ние имаме над 400  ученици и всяка година нови и нови малчугани идват в нашите класни стаи. Колкото и нескромно да звучи, огромното желание на много родители тук да  запишат децата си, говори само за себе си. Това ни изпълва с гордост. Многото медали, които получаваме, са атестат за нашата работа. И макар че територията ни е малка, ние се стремим да създадем все по-добри условия за децата. Ние имаме и зоокът и по този начин се стремим да накараме нашите възпитаници да заобичат природата. Изграждаме и нова столова, където да се хранят учениците при по-добри и съвременни условия. Когато всички виждат, че се прави нещо хубаво, всички пазят материалната база, грижат се за нея. Ние нямаме проблеми с възпитанието и дисциплината тук. Стремим се да бъдем наистина едно иновативно училище.