Цветелин Горанов, директор на НУ „Христо Ботев“ в Плевен: Така виждам началното училище

Две десетилетия той е в състава на Начално училище „Христо Ботев“. Осем години е преподавател, а след това дванайсет години – директор. Днес няма по-атрактивно място в центъра на Плевен от това начално училище, което впечатлява със своята вътрешна и външна уредба.И спокойно може да се каже, че заслугата е негова. Когато влезеш в сградата и обиколиш стаите, надникнеш в зоокъта, оранжерията с дъждовална система, гъбарника, беседката за отдих, аквариума с рибки, терариума, водната стена, фитнес площадката на открито, новите игрища и т. н., имаш чувството, че си попаднал в омагьосана зала на чудесата. Още от външната порта те съпровожда музика, която се лее из целия двор. Оригинални пейки с текстове на българските класици. Портрети на прочутите българи – всичко това се омесва в магията Начално училище „Христо Ботев“. В самия център на Плевен е и нищо не те оставя безучастен – всяко кътче привлича вниманието ти, ангажира те и приковава вниманието с изненадите си. Тази обител е една малка, но изключително рационално оползотворена и използвана територия. Човек веднага възприема всичко като нещо съвсем естествено и необходимо, но замисли ли се как и с какви усилия се постига, му става непонятно.

ИДВА МИ ОТВЪТРЕ

да ги правя тези неща, казва директорът Цветелин Горанов, който има школото за повече от собствен дом. Следя всички сайтове, които публикуват материали за начални училища, впечатлявам се от идеи за екстериора и интериора на сградите, приноса в обучението на малките, екологията, флората и фауната… Идеята ми е била да създам приятна, красива и полезна атмосфера за всички, които работят тук. Това е моята идея, философията ми за възпитание на учениците е желанието ми да ги подготвя за бъдещи достойни граждани на страната.

Затова държи всяка година да направи своя отчет за свършеното от него и колектива му през годината, като стремежът му е да притуря по нещо ново, да надгради. Затова и направленията, по които работят тук, са свързани главно с патриотичното възпитание, с възпитаване на дух и самочувствие, че си достоен българин. Обществеността трябва да го знае, родителите също, а децата да са съпричастни към инициативите и да се включват активно в целия този процес.

– Възпитал съм се като педагог и ръководител още от моето детство. Няма да забравя учителя си от първи до четвърти клас в училището ни в Червен бряг. Тогава си помечтах да стана като него един ден – беше като икона в съзнанието ми. И досега пред очите ми са онези години. Постепенно го постигнах. Тогава обикнах и музиката. Станах изпълнител в училищния духов оркестър. Представям си моето училище сега да бъде като безупречен оркестър. А това включва възпитанието и любовта към труда. Затова то има и опитното поле, оранжерията, зоопарка, терариума, гъбарника. Всяка среща с животните и растенията, тяхното отглеждане и израстване за нашите ученици е събитие. Нищо не пречи това да се случва на няколко десетки метра ограничена площ.

Много е важно ние като ръководители правилно да определим приоритетите си – това е важно за всички. Всеки ден трябва да се прави нещо силно, да има по един удар. Ще започнем и изграждането на спортна зала, още една придобивка, която ще подобри качеството на работата ни. Такива прояви ще се запомнят, ще стимулират всички.

Чудесни резултати постигаме и с патриотичното възпитание. НУ „Христо Ботев“ организира и проведе редица онлайн мероприятия в годините на пандемията, свързани с български празници и обичаи, бележити дати от българската история. Направихме го съвместно с детски градини от Плевен и Варна, СУ „Христо Ботев“ – Враца, Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Монреал, Канада.

Наред с конкретните инициативи, които Начално училище „Христо Ботев“ поема и осъществява, то се стреми да има принос и в един по-широк обществен план. Училището е първият и единствен колективен член на Института за пътна безопасност. Член е и на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Инициатори и организатори са на редица междуучилищни фестивали и конкурси. НУ „Христо Ботев“ може да се похвали с различни свои формации – танцови, певчески и др.: вокална група „Ботевци пеят“, фанфарен оркестър, коледарска група, мажоретен състав, танцова формация „Маргаритки“ и др. Разполагаме и с нова модерна стая, оборудвана с модерна техника, предразполагаща успешен творчески процес.

НУ „Христо Ботев“ има сключени договори за сътрудничество и с Медицинския университет – Плевен, Педагогически колеж – Плевен, към които сме и базово училище, ВВВУ „Георги Бенковски“ – град Долна Митрополия, и Българо-канадски културен център „Зорница“ – Монреал, Канада (в частност с Българско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Монреал), ОУ „Цветан Спасов“ – Плевен, с детски градини от града и региона.

90-ГОДИШНА ИСТОРИЯ

има Начално училище „Христо Ботев“ – Плевен. Към момента в него се обучават над 400 ученици от 1 до 4 клас. С годините училището се утвърждава като духовно огнище, способно да формира у учениците национални и творчески добродетели, създаване на високоотговорно поведение за участие в обществения живот.

В училището имат изготвени програми, които се изпълняват през цялата година – Програма за патриотично възпитание, Програма за насърчаване на четенето и Проекта „Спорт и изкуство срещу агресията“. Колективът успешно си сътрудничи с образователни институции, родители и неправителствени организации, които с удоволствие се включват в мероприятията.

Нов момент в организацията на работата тук е, че от септември училището е включено в списъка на иновативните училища. То е едно от малкото начални училища у нас, които ще приложат патриотичното възпитание като разработка в обучението и възпитанието. Иновациите в началния курс трябва да са продиктувани от потребностите на децата в тази начална възраст и от това, което би задържало и повишило мотивацията им за учене.

Днешното българско училище е изпитание за педагозите, учителите, родителите и децата. То предлага възможности за модерно обучение и възможности за образование на бъдещите поколения. По думите на Цветелин Горанов всички, които са се посветили на тази дейност, трябва да определят правилно приоритетите си в конкретната ситуация.