Книга представя историята на плевенското Начално училище „Христо Ботев“, което чества 90-годишен юбилей

Книга е събрала историята на Начално училище (НУ) „Христо Ботев“ в Плевен, което празнува своя 90-годишен юбилей. Тя бе представена днес на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен от директора на учебното заведение Цветелин Горанов, автора Мирослав Михайлов, Мариета Павлова от издателството, отпечатало томчето и учителките Нели Иванова и Калинка Гогичева.

„Всяко училище трябва да има своята идентичност, а част от нея е именно книгата, събрала историята на училището, защото думите отлитат, но написаното остава“, каза Цветелин Горанов. 

Съставителят на книгата „90 години Начално училище „Христо Ботев“ гр. Плевен – училище с традиции и бъдеще“ Мирослав Михайлов разказа, че са използвани архивни материали, публикации в плевенски медии, документални източници от училищните архиви. По думите му изданието дава поглед не само върху историята на учебното заведение, но и върху част от тази на образованието в Плевен. Михайлов допълни, че както в момента, така и още от самото си създаване, НУ „Христо Ботев“ е едно от авторитетните в града, традиционно то е иноватор в образователната система. 

90-годишният юбилей на НУ „Христо Ботев“ – Плевен ще бъде отбелязан с поредица от събития. Утре ще се проведе тържествен педагогически съвет, след което ще започне инициативата „Мост между поколенията“. В двора на училището от 19:30 часа ще започне празничен концерт с участието на формация „Жарава“ и по традиция ще има заря. 

Кулминацията на честванията ще е на 17 май, вторник, когато тържествено шествие ще тръгне от училището през централната част на Плевен и ще стигне до Народно читалище „Съгласие 1869“, където ще се състои празничен концерт.  

От миналата учебна година НУ „Христо Ботев“ – Плевен е едно от иновативните в страната като това признание от Министерството на образованието и науката то получи заради патриотичната си програма, чрез която образова и възпитава децата. В момента в НУ „Христо Ботев“ се обучават 420 ученици в 18 паралелки. Към училището са създадени Клуб „Млади възрожденци“, Фанфарен оркестър и Вокална група „Ботевци пеят“.