Днес, 06.06.2024 г., в ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен гостува проф. Любомир Бояджиев – бивш възпитаник на училището от Випуск 1962.

От дълги години той е преподавател по математика в City University of New York (CUNY) и в Stevens Institute of Technology – Ню Джърси.

Всеки път, когато идва в България и в родния си град, той задължително посещава своето първо и любимо училище. Разказа пред директора, учители и ученици как е постигнал мечтата си – да преподава математика и да се реализира.

Насърчи учениците да определят ясно целите си, да са упорити и да не се отказват, защото пътят към успеха е труден и осеян с много препятствия, с които ще трябва да се справят.

С радост и вълнение разказваше за своето детство, за годините, прекарани тук със своите учители и съученици.

Но най-вълнуващ момент в срещата беше този, в който имаше възможността да разговаря по телефона със своята първа учителка – г-жа Хицова. Разговор, изпълнен с мили спомени, хубави думи и приятни емоции.

Директорът на училището, Цветелин Горанов, подари на своя гост символичен подарък, който да го свързва с училището и Книга посветена на историята му, а в нея проф. Бояджиев откри за себе си статия като част от тази история.

Да можеш да се върнеш към корените, към родината и родния град, към любимото училище, към учителите, които първи ти подават ръка и разгръщат света пред теб – това прекрасно. Дава ти това удовлетворение, което никъде другаде по света човек не може да получи.