Второкласниците от ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен отбелязаха Световния  ден против тормоза в училище

Второкласниците от ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен отбелязаха Световният  ден против тормоза в училище,  известен още като “Ден на розовата фланелка”.

Тази инициатива започва през 2007 г. в Канада, когато две момчета Дейвид Шепърд и Травис Прайс покрепят свой приятел и съученик. Той бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. По-големи ученици започнали  да му се подиграват, а той се разплакал от обида и унижение.  На следващия ден двамата негови съученици се обличат в розово, купуват розови тениски и раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. Така изразяват своята подкрепа към тормозения ученик.

Днес този ден е популярен сред учениците от много държави. В България се отбелязва за първи път през 2012-а година и вече не са малко българските училища, в чийто училищен календар той е традиция.

Второкласниците от ИНУ „Христо Ботев“, гр. Плевен се включиха в отбелязването на Деня на розовата фланелка като изработиха красиви табла. Те дискутираха как трябва да се държим със съучениците си и стигнаха до извода, че вместо да се подиграваме, много по-ценно е да уважаваме, да изслушваме, да разбираме, да проявяваме съчувствие и да помагаме когато можем. Децата разбраха, че и днес училищният тормоз се изразява най-често в подигравки и обиди. Измислянето на прякори и грозните обръщения не бива да се  приемат като нещо нормално.

Така нашите второкласници се присъединиха към гласа на милионите други деца по света – за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви.