Ботев – име символ на българската свобода, име свято и свидно. В българската история няма по-величествен и по-храбър борец за свобода, оставил ни светъл пример за това, какво е равенство и братство и как се обича род и родина.

Родена съм и живея в земята на Ботев и съм  горда от това. Когато чуя името на Ботев нещо трепва в сърцето ми. Вълнувам се и се прекланям пред неговата смелост, честност и саможертва. Всеки българин трябва да е горд с името на Ботев, да го носи в душата си и да взема пример от него. Затова трябва добре да познаваме живота, творчеството и делата му. Този велик българин е оставил следа в днешния ден със силните чувства на любов и омраза, с безкрайното си родолюбие и патриотизъм.

Какво е Ботев за мен? Той се побира само в един стих: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Животът, борбата, поезията на Христо Ботев превръщат името му в символ на безсмъртието. Ботев умря за свободата ни, но духът му няма да умре – заради мен, заради теб, заради всички нас. Ние, неговите наследници ще поддържаме името му живо като следваме примера му, като обичаме родината си, като живеем достойно и честно – точно като Ботев.

Името на Ботев трябва да се предава от поколение на поколение, да звучи във всеки дом, да ни стряска, когато се самозабравим от алчност и омраза. Името на Ботев трябва да ни връща към историята, да ни вдъхновява за добри дела и любов към България. Защото какво бихме били ние без майка България – онази, за която загинаха Ботев, Левски и Бенковски? А какво би била България без патриоти като тях? Ботев е гордост за нашето вчера, но и надежда за нашето утре. Живеем в земята на Ботев и сме длъжни да бъдем борбени и силни. Длъжни сме да помним неговото име.

Щастлива и горда съм, че моето училище носи името на Христо Ботев. В него ме възпитават на родолюбие и патриотизъм и да бъда достоен негов наследник.

Сигурна съм, че един ден ще предам любовта си към Ботев и на моите деца. Ще им разказвам за неговия живот и смърт – в името на България. И така ще помним – ние сме деца на Ботев, ние живеем с името на Ботев!

Ванеса Денчева – IV Б клас