Христо Ботев е велик българин, горд, свободолюбив и смел. Подвигът му остава вечен, заeдно с гениалните му стихове и революционни идеи.

Той е един от героите, пожертвали живота си за свободата на България. Затова и името му живее и ще се помни вечно.

В своите стихотворения Ботев често говори за живота и смъртта, защото знае, че за свободата трябват жертви и дори смъртта не е страшна, когато е за велико дело. Животът, борбата, поезията и смъртта на Христо Ботев превръщат името му в символ на безсмъртие.

Моето училище също носи с гордост името на Христо Ботев. Аз се радвам, че уча в това училище, което е едно от най-старите в град Плевен. Тази година ние честваме 85 години от създаването му. Всяка пролет провеждаме конкурс „Ботевци пеят“, в който учениците изявяват своите таланти. С този конкурс, посветен на нашия герой, ние отдаваме почит към него и показваме, че достойно можем да следваме примера му днес, като се стремим към повече знания, по-големи успехи и бъдем честни и добри деца. През месец януари проведохме литературно четене върху произведения на великия поет, което още един път показва, че той не е само безсмъртен герой, патрон на нашето училище, но и велик поет.

Безсмъртно остава делото и името му, поклон пред неговия подвиг и саможертва! Завинаги в историята остават и стиховете му!

„Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небо, звяр и природа

и певци песни за него пеят…“

Йоанна Христова – IV „Б“ клас