По предложение на директора на НУ „Христо Ботев” в Плевен – Цветелин Горанов, в училището вече ще има не само дежурни учители, но и дежурни родители. Предложението,  прието от Педагогическия съвет в училището, е  провокирано от трагичния случай в София, при който загина 11-годишно момиче.

„Като родител, гражданин и директор, търсейки причините за сегашната ситуация в образованието, и какво би било полезно към настоящия момент за нас, пък защо не и за други училища, внесох това предложение”, обясни Цветелин Горанов. В писмо до медиите той изпрати своето предложение с идеята да му се даде гласност и да  намери последователи.

Ето какво казва в предложението си г-н Горанов:

„Последните дни доста хора се упражняваха  върху проблемите в училище. Дискусиите в социалните мрежи и медиите  бяха породени от нелепия инцидент, станал в столично училище. Бяха посочени редица неща, спъващи работата в учебните заведения. Всичко, изведено  като изводи, е вярно: тежките учебни програми, липсата на мотивация за учене при подрастващите, занижената ценностна система, прехвърляне на всички функции и отговорности от семейството към училището, занижения родителски контрол и прекалената взискателност и очаквания на родителите от училището, недобрата обезпеченост  с медицинските кадри и липсата на правомощия  училището да наказва агресивните ученици.

Затова  аз, Цветелин Горанов – директор на НУ „Христо Ботев“, гр. Плевен, предлагам следната идея за по-добра интеграция на семейството в нашата работа, а именно, на доброволен принцип родителите да дават дежурства заедно с дежурните учители през голямото междучасие в двете смени. Приоритетна група ще бъдат родителите на ученици, изразяващи по-агресивно поведение спрямо съучениците си. По този начин целим родителите да се запознаят с поведението на техните деца и да ги превърнем в наши партньори.

Обществото е длъжно да реабилитира самочувствието и авторитета  на българския учител.

Призовавам педагогическия колектив и неправителствени  организации да подкрепят моята идея  в името на учениците.”