Облечени в национални  носии и с трибагреници в ръце, днес 2 март 2017, учениците на НУ „Христо Ботев“  се хванаха на хоро в двора на училището по повод Националния празник на България – Трети  март.

Гости на празника бяха танцьорите от Танцов клуб „Чародейка“  с ръководител Десислава Русева, които поведоха хорото. Десетки деца играха на хорото, а заразени от северняшките ритми  до тях се подредиха каки и батковци, майки и бащи, баби и дядовци.

Хорото в миналото е било важен ритуал, създаващ единство. В танца се хващали  млади и стари, всички поколения и цялата общност  в един общ ритъм. Така народните ни танци създавали чувство за единство, сплотеност и подкрепа, а автентичните им  стъпки се предавали от древността и до днес на поколенията българи.

Днес  народните  танци са част от съкровищницата, която са ни завещали нашите предци.

Училището е мястото, където се създават родолюбци, пазят се българските традиции и обичаи, жив е споменът за героите, непоколебали се да дадат живота си за Отечеството, сподели развълнуван директорът на училище Цветелин Горанов, чиято е идеята за хорото.

Ако искаме да засилим любовта си към всичко българско и родно, ако искаме да опознаем миналото си и отново да се чувстваме като едно цяло, нека  запазим и съхраним традициите си, нека покажем на децата си магията,  красотата и силата на българския фолклор!