Днес, 11.01.2017 г., в НУ „Христо Ботев” – Плевен бе реализирана инициативата „България е всеки ден” по идея на Десислава Дамянова – доброволец, Цветелин Горанов – директор на училището и Милена Кожухарова – директор на ДГ „Кокиче” – Плевен.

Чрез съвместно мероприятие с ученици от училището и 6-годишните деца от подготвителна група, постепенно се изпълнява стратегията на инициативата, а именно непрекъснат процес на създаване на навици и съзнателното им прилагане чрез приемственост при сътрудничество между всички звена на образователната система. Това е възможност за децата и учениците да се чувстват полезни, значими и горди с постъпите си – важен момент в тяхното по-нататъшно развитие.

Като добри педагози, ръководството и екипите на двете институции, познавайки отлично механизма за създаване на трайни навици, са наясно, че нито Плевен, нито България могат да бъдат изчистени за един ден. Затова те залагат на създаване на навици и необходимост от живот в чиста околна среда още от ранна детска възраст, като резултатът очакват след години.

С постоянство и взаимопомощ между малки и по-големи деца, гарантирайки взаимозависимост и приемственост, те се приучават да си помагат, да бъдат толерантни, да уважават труда на другите, да създават нови неща и поддържат тези, които вече имат.  Полагането на ежедневни грижи и приемането на отговорности, е само част от дългия процес, основата за изграждане на личности, стойностни хора, които да бъдат достойни граждани на обществото, да градят и развиват не само своя град, а и своята родина.

Положителния ефект от съвместната работа между институциите може да се отчете като добра практика и пример за приемственост между детската градина и първи клас.